Barnkläder

juni 23, 2014 by admin | Filed under Barnkläder.
Klänningar som barnkläder

Klänning till barn

Barnkläder för barn har funnits länge – men under de senaste 100 åren har synen på kläderna kommit att förändrats. Det har funnits barnkläder i över hundra år, men går du längre tillbaks än det så såg de inte på barn som vi gör idag – framförallt inte för barn med speciella behov. De speciella behoven omfattar inte bara kläder, utan även omvårdnad och undervisning. Tidigare såg de på barn som små vuxna. Individer som inte var färdigutvecklade och bar mindre kläder.

Idag produceras det kläder för att passa barnets behov av att kunna leka och röra på sig. Kläderna ska vara rymliga och flexibla och helst vara lätta att ta av och på sig. Inte minst för barnet och föräldern.

Nya material utvecklas hela tiden och konfektionsindustrins har vaknat till liv efter det breda intresset. Det har skapats en industri som arbetar för att göra kläder som är tåliga och slitstarka som samtidigt är lättskötta. Runt 1920 lanserades den första barnoverallen som blev mycket populär. Overallen har sedan dess blivit närmast synonymt med vinterkläder för mindre barn. En overall i bävernylon är slitstark, vindtät och är lättskött att tvätta.

Genom fiffiga lösningar med blixtlås och kardborreband är en sådan overall lätt att ta av och på, även om barnet slingrar sig som en mask. Ett gott råd när du ska köpa vinteroverall är just att kolla att öppningarna är stora nog så att inte en fot eller en arm fastnar då barnet ska klä på sig.

Under 1970-talet lanserade Polarn & Pyret en barnkollektion med tvärrandiga kläder i bomullstrikå av hög kvalitet. Dessa kläder blev väldigt populära. Framförallt för att  klarade väldigt många tvättar och kunde ärvas av småsyskon, men även för att barn trivdes i de flexibla plaggen. Idag vill vi klä barnen efter vår egen smak. Vi ser gärna att de har kläder som inte alla har. Det här har många av de stora modehusen tagit fasta på. Särskilda barnkollektioner har tagits fram av Ralf, Lauren, Tommy Hilfiger och Levis. Det finns inte bara kläder i deras kollektioner utan även fräcka accessoarer som kepsar och solglasögon. Möjligen går det att ana en återgång till den gamla synen om barn som mindre vuxna.

Det finns idag affärer, både fysiska och digitala, som har stora sortiment av barnkläder för friluftsliv. Att vistas i skog och mark, kanske med Friluftsfrämjandets Mulle är jätteroligt och roligare blir det om ditt barn har riktiga kläder på sig. Talesättet ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” är en sanning för oss som bor i Norden där det blir både kallt och blött när du vistas ute. Smarta plagg som inte släpper in vatten men som släpper ut fukt är ett bra plagg för ditt barn.

En ganska ny företeelse är ekologiska kläder. De har i och för sig funnits på marknaden länge men har inte blivit särskilt utbrett. Med ett ökat miljömedvetande har fler och fler insett att vi måste göra mer för vår omvärld. Nu har bland annat Lindex ett stort sortiment ekologiska kläder vilket gjort ekologiska kläder mer lättillgängliga. Hitta bra barnkläder här.


Tags: , , ,

Comments are disabled